چالش مقاله‌خوانی| در باب زبان و زبان‌شناسی

گاهی نیاز است خود را به چالش بکشیم تا بتوانیم کاری را شروع کنیم و تا جایی که تعیین کردیم پیش برویم. مصمم بودن و انجام چالش‌ها اصلن راحت نیست بلکه تو هر روز باید تمام تلاشت را بکنی تا بتوانی به آنچه قول دادی پایبند بمانی. حتا ممکن است برخی روزها حس و حال لازم برای انجامش را نداشته باشی اما با این حال کمی از آن را انجام می‌دهی تا قطع‌کننده‌ی زنجیره نباشی.

من گاهی برای خودم چالش‌هایی می‌گذارم اما فکر می‌کنم اگر همراه با گروهی به چالشی بپردازی و متعهد شوی که هر روز گزارش بدهی آنوقت بهتر پیش خواهی رفت.

چالش مقاله‌خوانی

با خواندن پستی در سایت صبا مددی، دوست نازنین و فعالم، در رابطه با چالش مقاله‌خوانی من نیز دلم خواست تا در این چالش شرکت کنم. موضوعی که از اواخر سال ۱۴۰۰ دوست داشتم اطلاعاتی در موردش کسب کنم، زبان، زبان‌شناسی و کلمات بود. نمی‌دانم چه شد که به این موضوعات علاقه‌ی خاصی پیدا کردم. همان زمان سه، چهار کتاب در این رابطه خریدم. آن روز که در کتابفروشی به دنبال کتاب‌هایی با این موضوع می‌گشتم، حس خوشایندی داشتم. اینکه هر روز در حال یادگیری و آموزش باشم و درباره‌ی یک موضوع خاص تحقیق و پژوهشی انجام دهم خیلی جذاب بود.

گشتن دنبال کتابی در رابطه با زبان شناسی

نام کتاب خاصی را نمی‌دانستم تا سریع آن را بگیرم برای همین حدودن چهل دقیقه داشتم در قفسه‌ی مربوطه دنبال کتاب‌های جذاب و خوب این بخش می‌گشتم. بالاخره با تورق کردن یک سری کتاب به نتیجه رسیدم و با ذوق و شوق چندتایی را برداشتم و حساب کردم تا پدر و مادرم که بیرون بودند بیش از این منتظر نمانند.

یکی از کتاب‌ها با عنوان از واژه تا فرهنگ نوشته‌ی بهاالدین خرمشاهی را فروردین امسال خواندم و یک سری از بخش‌ها را خیلی دوست داشتم. همان زمان که داشتم می‌خواندم با خود گفتم یک بار خواندن اینجور کتاب‌ها کافی نیست چون مطالب خوب در ذهنمان نمی‌مانند و فقط تا حدودی با آن آشنا می‌شویم.

حالا هم که دارم این یادداشت را می‌نویسم چیزی از آن را به خاطر ندارم. حالا که بحث مقاله‌خوانی مطرح است باید مقاله بخوانیم و من با چندبار سرچ مقاله‌های مرتبط و خیلی درجه یکی پیدا نکردم. احتمالن بیشتر به زبان انگلیسی  چنین مقاله‌هایی را می‌توان یافت. تصمیم گرفتم بروم سراغ کتابی که خریده بودم.

کتاب در باب زبان و زبان‌شناسی

کتاب در باب زبان و زبان‌شناسی که ۶۰ گفتار و مقاله‌ی مختصر و مفید از نویسندگان و زبان‌شناسان خارجی در آن جمع‌آوری شده است. همان موقع که فهرست مطالبش را دیده بودم چنان جذبش شدم که دلم نمی‌خواست آن را به قفسه برگردانم و با اینکه قیمت بالایی هم داشت تصمیم گرفتم برای جواب پرسش‌هایم آن را بردارم.

هر فصل از هم مجزا هستند و به پرسش‌هایی مهم که ممکن است سوال هر کسی باشد پاسخ داده می‌شود و خوبی‌اش این است که آخر هر قسمت منابع مرتبط با آن مانند کتاب‌ها و سایت‌هایی را هم معرفی می‌کند.

فصل اول کتاب

فصل اول و مقاله‌ی اول با این سوال آغاز می‌شود: چرا باید درباره زبان بیاموزیم؟ که رابرت رادمن آن را نوشته است. و به سوالات دیگری از قبیل، چه زبانی قدیمی‌تر است و کودکان چگونه یاد می‌گیرند صحبت کنند؟  پاسخ داده می‌شود.

زبان وجه تمایز ما از دیگر مخلوقات است. ما همیشه با زبان در ارتباطیم و بدون آن تمام ارتباطاتمان قطع می‌شود و دیگر قادر نیستیم نیازهایمان را رفع کنیم. فکر کنید که آیا بدون زبان می‌توانیم زنده بمانیم؟

زندگی معنایی نخواهد داشت اگر نتوانیم حرف بزنیم. انسان با زبان ابراز وجود می‌کند.

جمله‌ای از این مقاله:

یکی از دلایلی که می‌گویند زبان پدیده‌ای است خاص، این است که زبان صورتی از خلاقیت انسان است که جمله آدمیان واجد آن هستند.

 

فصل دوم کتاب

در فصل دوم و مقاله‌ی دوم سوالی مهم مطرح می‌شود که چند زبان در دنیا هست؟

پاسخ به این سوال بسیار مشکل است. شاید با فردی برخورد کنیم و او به ما سلام کند اما چون با زبانش آشنا نیستیم اصلن متوجه‌ نشویم که او چه می‌گوید و این کار را برای ما سخت می‌کند. انگار شبیه دو نفری هستیم که نمی‌توانند همدیگر را بفهمند و به درک متقابل برسند چون زبانی هماهنگ ندارند و این ناهماهنگی باعث می‌شود ارتباطی شکل نگیرد.

جمله‌ای از این مقاله:

 زبان‌ها مثل انسان‌ها، به دنیا می‌آیند، تغییر می‌کنند، رشد می‌یابند، بعضی وقت‌ها هم‌ زاد و ولد می‌کنند و بالاخره تحلیل می‌روند و می‌میرند.

محققان اِتنولوگ اند، کتاب راهنمای جامع زبان‌های دنیا نتیجه گرفتند که امروز در جهان مجموعن حدود هفت هزار زبان وجود دارد و شامل زبان‌های اشاره هم می‌شود و این در سال ۲۰۰۵ منتشر شده است.

یک سری زبان‌ها طی زمان بخاطر تعداد سخنگویانش از بین می‌روند و زبان‌های بسیار مقتدر باقی می‌مانند. در قسمتی از کتاب، زبان‌های مقتدر را به فروشگاه‌های بزرگ تشبیه کرد که مغازه داران را ورشکست می‌کنند. مغازه داران همان زبان‌هایی هستند که سخنگویان محدود دارند و طی زمان منسوخ می‌شوند.

فصل سوم هم با این سوال آغاز می‌شود: فرق بین لهجه و زبان چیست؟

 

چقدر بحث درباره زبان و فهمیدن تاریخچه‌اش برای من که عاشق نوشتن و رفتن به بحر کلمات هستم، جذابیت دارد.

هر کلمه برای خود دریایی‌ست وسیع، حالا فکر کن یک زبان چقدر حرف برای گفتن دارد و چطور به اینجا رسیده است. از چه بحران‌هایی گذشته و پیشرفت کرده یا شکست خورده است و نتوانستند برای حفظ بقایش کاری کنند.

 

مطالب مرتبط

4 پاسخ

  1. چقدر تمیز ، زیبا و مجلسی مینویسی زهرا
    آفرین
    خیلی عالی
    من چند بار خواستم کتاب زبان زنده منوچهر انوری رو بخونم که آقای کلانتری هم خیلی توصیش کرده
    گیر نیاوردم
    اونم خواستی بخون زهرا

  2. ممنونم عزیزجان
    زیبا می‌خونی❤😍
    آره شنیده بودم اسم این کتابو از آقای کلانتری. توی سایت‌ها دارم معمولن. من توی کتاب فروشی شهرمون هم دیده بودم اما چون قصد نداشتم فعلن بخونمش برای همین نگرفتم.

  3. 🙌🙌🙌
    عالی بود. دمت گرم.
    مثل همیشه زیبا و روان و پیوسته نوشته بودی.
    دوست دارم راجع به کتاب از واژه‌ تا فرهنگ بیشتر بدونم. کاش بخش‌هایی از کتاب روی توی مقاله‌های خوش‌خوانت بنویسی.
    زهرا جون مبادا سر اینکه حتمن باید مقاله بخونی، خودتو اذیت کنیا. نفس کار و پیوسته بودنش مهمه. اگه مقاله پیدا نکردی برو پنج تا کتاب بخون راجع به موضوعت، یا نه اصلن پنج فصل از یه کتابی رو بخون.
    یه پیشنهاد. من وقتی یه کتابی یا یه مقاله‌ای رو می‌خونم از دل مطلب یه سری اصطلاحای جدید به قلاب ذهنم گیر می‌کنه، یا نه اصلن یه سری ایده توی ذهنم بر اساس اون مطالبی که می‌خونم شکل می‌گیره. بعد اون وقت میام راجع به .اون موضوعات سرچ می‌کنم. خیلی اتفاقای خوبی رخ میده اینجوری. یعنی اصلن میفتی روی غلطک
    از کتاب در باب زبان و زبان‌شناسی هم خیلی خوشم اومد. کاش یه سری از جملات کتاب رو هم توی مقاله‌های بعدی برامون بنویسی.
    راستی. منم انقدر آرزوم بود که تا قبل اینکه سی رو تموم کنم، زبون اشاره رو یاد بگیرم.یه ماه فرصت دارم. به نظرت می‌رسونم؟ اخه هربار رفتم سراغ کتاباش چون معلمی نداشتم زود دلسرد شدم و واقعیتش اصلن با کتاب‌هاش ارتباطی نگرفتم متاسفانه. کاش یکی رو پیدا می‌کردم می‌تونست این زبونو بهم یاد بده. بعد از کلی تلاش فقط بلدم اسم خودمو بگم .

  4. ممنونم از همراهی و انرژی و پیشنهادت صبا جان
    حتمن از اون کتابا یسری چیزا میذارم.
    اگه بخوای و تلاش کنی قطعن می‌تونی، شک نکن و انجامش بده. شاید بتونی کتابای ساده‌تر و جذاب‌تری پیدا کنی. اگه هم توی این چند روز نشد عیبی نداره همین که دوست داری و میری دنبالش تا یاد بگیری خوبه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *